Tijdslijn

Kennismaking

1 september 1994

In 1994 zie ik voor een eerst een knottekistje in het Fries Museum te Leeuwarden. Deze wijze van een huwelijksaanzoek doen is mij altijd bijgebleven.

De ontmoeting

16 oktober 2009

Mijn vriendin en ik ontmoeten elkaar vandaag in Café de Twee Zwaantjes.

Goud- en zilversmid

12 augustus 2014

Vandaag heb ik Theo van Halsema benaderd om te vragen of hij een knottekistje voor mij kan maken. Theo is goud- en zilversmid in Leeuwarden en vermeld op zijn website dat hij wel eens knottekistjes heeft gerepareerd.

Churchill’s 1982 Vintage port

15 augustus 2014

Vandaag heb ik een fles port besteld uit het geboortejaar van mijn vriendin en ik. Deze fles ga ik aanbieden aan de ouders van mijn vriendin.

Haar ouders

23 augustus 2014

Vandaag ben ik bij de ouders van mijn vriendin geweest om instemming te vragen voor mijn voorgenomen aanzoek! Ze reageerden zeer enthousiast. Ik heb ze ook gevraagd om invulling te geven aan één van de zijkanten van het knottekistje.

Gesprek met Theo van Halsema

30 augustus 2014

Vandaag heb ik een gesprek met Theo van Halsema (goud- en zilversmid). Ik ga met hem bespreken wat de mogelijkheden zijn voor het maken van een knottekistje.

Mijn moeder

30 augustus 2014

Vandaag ben ik naar mijn moeder en haar vriend gegaan om ze te laten weten dat ik graag met mijn vriendin wil trouwen. Ook heb ze gevraagd om invulling te geven aan één van de zijden van het knottekistje, samen met mijn vader.

Tweede bezoek Theo

30 september 2014

Vandaag ben ik voor de tweede keer bij Theo van Halsema geweest. Hij is ver gevorderd met het kistje en heeft het bijna af, de volgende stap is dat het gegraveerd kan worden. Hiervoor moet ik een ontwerp maken. Op de terugweg vanuit Leeuwarden ga ik langs Beppe (mijn oma) om ook haar op de hoogte te stellen.

Mijn vader

7 oktober 2014

Vandaag ben ik bij mijn vader geweest om hem te informeren over mijn voorgenomen aanzoek. Ook heb ik hem gevraagd om samen met mijn moeder invulling te geven aan één van de zijkanten van het knottekistje.

Interview Fries Museum

16 oktober 2014

Vandaag heb ik Marlies Stoter, conservator oude kunst en toegepaste kunst van het Fries museum geïnterviewd voor de documentaire.

Knottekistje bij Kunst en Kitsch

24 oktober 2014

Vandaag was er toevallig een knottekistje te zien bij Kunst- en Kitsch. Via Beeld en Geluid heb ik de beelden opgevraagd om te kunnen gebruiken in de documentaire. Zie hier het fragment: http://www.npo.nl/tussen-kunst-en-kitsch-het-knottekistje/24-10-2014/POMS_AVRO_660697  

Eerste ontwerp af

24 november 2014

Het eerste ontwerp voor de gravure van het knottekistje is af – het is nu nog een collage van beelden en foto’s die voor een gedeelte nog moeten worden omgezet naar lijntekeningen.

Van ontwerp naar lijntekening

15 december 2014

Ik heb het ontwerp vandaag afgeleverd bij Maarten Voorzanger (een vriend van mijn vader). Hij zal delen van het ontwerp omzetten in lijntekeningen zodat het gegraveerd kan worden.

De eerste foto van de gravure

3 maart 2015

Graveur Jaap Rolf heeft vandaag de eerste foto van de gravure gestuurd (voorkant kistje). Hij is nu bezig met de zijkanten.

De zijkanten

27 maart 2015

Vandaag komen foto’s binnen van de gravures aan de zijkanten van het kistje.

Gravure is af!

23 april 2015

Vandaag bericht gekregen van Jaap dat de gravure af is. Ik kan het kistje ophalen.

Afspraak in de bioscoop

10 juni 2015

Vandaag heb ik een afspraak in de oudste bioscoop van Amsterdam om te vragen of ik mijn documentaire in een ‘private screening’ aan mijn vriendin kan vertonen in de bioscoop!

Het aanzoek

14 juli 2015

Vandaag vond het aanzoek plaats in het oudste bioscoopje van Amsterdam.